Elkészültem a gimis sulirádiós oldal 5-ödik verziójával. Érdekes a háttértörténete van a dolognak, hogy miért is néz ki így meg hasonló, de előbb lássuk miért is lett új oldal!

Még tavalyi tanév vége előtt ráeresztettem egy ilyen biztonsági rész kereső cuccot az előző oldalra, ami telenyomta az adatbázist szeméttel. Persze ennek semmi köze sincs a honlaphoz, mindössze annyi, hogy az előző oldal már több sebből vérzett és a biztonság csak egy elenyésző részét tette ki ezeknek. Persze nem voltak hű de nagy hibák, inkább csak olyanok amik már az elejétől fogva idegesítettek az oldalban, mert sajnos még mindig nem jutottam el oda, hogy egy olyan honlapot készítsek amivel én is kivagyok békülve. Ezért is vannak ilyen gyakran változtatások és most így az adatbázis tisztogatás miatt is jött el ennek az ideje.

Miért így néz ki?

Szerintem ennél az oldalnál van talán a legkevesebb baj a design-nal. A korábbi oldalakon jól működő elemeket próbáltam meg összeszedni úgy, hogy az oldal viszonylag egy egységes képet mutasson. Ami inkább érdekes, hogy fél évvel ezelőtt nekiálltam egy teljesen önálló WordPress meg hasonló CMS mentes ROBI.HU-s oldalt csinálni amin tényleg minket érintő infók és hasonlók lettek volna kint, de csak a design-ig jutottam és mivel augusztus végén jöttem rá, hogy mindjárt év vége és semmi sincs a sulirádiós honlapból hirtelen kellett valami, ugyanis egy oldal kinézetén sokat, akár heteket is szoktam gondolkodni meg kísérletezni mire kitalálom mi legyen, ám most hirtelen kellett valami, így jutottam a következőre.

A sulirádiós site az el nem készült robi2.hu-s oldal kinézetét fogja megkapni.

Így aztán csak a menüpontok neveit és az oldal címét kellett átírni és csak fel kellett tölteni tartalommal és aláírni a PHP szkripteket. Ezzel szintén nem volt probléma, mert az oldal már amúgy is működőképes volt, csupán magát a sulirádiót tartalmazó dolgokat, mint a zenekérés, hírek, lejátszott számokat kellett megcsinálni.

Ám lustaságom határtalan…

Fogtam az előző oldal PHP szkriptjeit és csak átültettem a jelenlegi oldal kinézetére, hogy nagyjából illeszkedjen hozzá. Egyedül a főoldallal pepecseltem kicsit, mert szerettem volna, hogy kicsit másképp nézzen ki, ezért egy már korábbi oldal csempés design-ját ültettem át ilyen widget-es elrendezésbe, megy a #mivanma címet kapta. Sajnos ez a része az oldalnak még elég szegény, gondolkozok hogy mit rakhatnék ki rá.

Zenekérés menüpont úgy ahogy van ugyanaz maradt, a lejátszott számokhoz raktam csak egy kis extrát, melyet alább be is mutatok!

Egy rettenetesen egyszerű kódról van szó. Szerettem volna, hogyha kicsit igényesebben lennének kiírva a számok címei a lejátszott szám képére, ezért gondoltam arra, hogy az adott szám előadőját és a szám címét külön kéne választani és a kettőt külön <span> vagy akármilyen tagban saját class-sal mutatni és így fel lehetne kicsit dobni az egészet. Így jutottam aztán az alábbi egyszerű kis szkriptre:

[prism field=kod language=php]

Kód értelmezve rendkívül egyszerű. A PHP a mysql tömbből visszakapott számcímet az explode paranccsal felbontja és a ‘-‘ jelet nézi, tehát az “Eminem – Without Me” szám, 2 felé lesz bontva, egy kötőjel előttire és egy utánira, tehát a visszakapott adat áll egy “Eminem”-ből és egy “Without Me”-ből. Utána egy if-fel ez ellenőrízve van, hogy tényleg 2 részből áll-e a tömb, ez esetben ezt a kettő részt 2 külön változóban eltárolja és egy másikban pedig, hogy szétvan-e a bontva vagy sem, ezt pedig a kód későbbi része értelmezi és ez alapján írja ki az adatokat. Szerintem eléggé egyszerű kis dolog, viszont hasznos.

A rólunk menüpont maradt az eddigi annyi kivétellel, hogy nincsenek kint a “tagok”, mert a háromnegyede úgyse csinált semmit, szóval felesleges volt.

Nagyjából ennyi is lett az új sulirádiós oldal így technikai szemmel. Nekem személy szerint tetszik ez a kicsit material-os, de mégse annyira minimalista kinézet a színekkel. Akinek meg nem az ne nézze 😀