Igen érdekesen hangozhat, de kickstarter segítségével már ezt is megvalósítják!

Next Thing Co.-nevű amerikai cég dobta fel az elképzelést Kickstarterre és most úgy tűnik, hogy megkezdik ezeknek a mini számítógépeknek a kiszállítását. Ez a kis Raspberry Pire hasonlító gép mindössze 9 dollárba, azaz hozzávetőlegesen 2500 forintba kerül, ami mondjuk meg egy igen méltányos összeg. Ennyiért mások tokot vesznek a telefonjukra, nem egy mini gépet. Na de lássuk mit is kapunk ha kiperkáljuk ezt az összeget:

  • 1GHz-es ARM processzor
  • 512MB RAM
  • 4GB belső tárhely
  • Bluetooth és Wi-Fi
  • TELES értékű normál USB csatlakozó (nem ilyen Apple-féle megoldások)
  • Külön 3,5mm-es jack csatlakozó mikrofonnak és fejhallgatónak
  • Kompozit RCA csatlakozó TV-re való csatlakoztatáshoz
  • Micro USB OTG támogatással

Gondolhatnánk, hogy miért is jó ez, hisz ezzel semmit sem lehet csinálni. Igazat megvallva amit egy számítógéppel természetes, hogy nem fogunk, de nem is egy normál PC-vel, vagy laptoppal indul egy mezőnyben. Androidot felrakva rá pedig szerintem ez az erőforrás elegendő lehet nagyon sok mindenre. Gondoljunk csak bele, hogy akár a médiaszervernek is használhatjuk, hogy a házban a TV, a mobil és a gép is elérje ugyanazokat a dokumentumokat, filmeket, stb.

De akár egy kisebb webszervert is lehet róla futtatni vagy bármi olyat ami kis erőforrás igényű.

Nekem így is mindössze két problémám van a géppel.

Először is, HDMI? Hivatalos oldalukat néztem és sehogy sem írnak ilyet, csak a kompozit RCA-t ami max. hagyományos képcsöves tévéhez jöhet jól. HDTV-hez, vagy monitorhoz már bajos. Én egyáltalán nem értem, hogy hogyan tudtak kihagyni pont egy ilyen csatlakozót a gépről. Versenytársain is szinte mindegyiken van.

Másik zavaró tényező nekem a 4GB tárhely. Nem azt mondom, hogy annyira kevés, de gondoljunk csak bele, hogy ebből elvesz azért valamit az operációs rendszer is. Úgyhogy hamar tárhely szűkébe lehetünk. Én legalább 8GB tárhellyel árulnám, de inkább 16. Aztán az is lehet hogy velem van a baj.

Viszont én nem teszteltem a gépet, csak olvastam róla, úgyhogy végülis a végére kitudja mi fog összejönni belőle. Én mindenesetre még így is pozitívan állok hozzá, mert mindig is kedveltem ezeket a mini PC-ket.