Sokan hallhattak már az APK telepítésről, de valószínűleg sokan még sincsenek tisztában azzal, hogy mi is ez és mire való, így ezt szeretném röviden leírni azok számára akik nem tudják mi is ez.

FIGYELEM: A nem megfelelő odafigyeléssel, hozzáállással kárt tehetsz telefonodban vagy személyes adataidban, így a leírásért nem vállalok felelősséget, de kellő odafigyeléssel semmi problémát nem okoz.

Mi az az APK?

Az APK fájlok Androidon telepítőcsomagok, melyek konkrétan ugyanazok mint amikor letöltesz egy alkalmazást Google Play-ből, így ez tekinthető egy offline telepítőnek is. De miért is jó APK-val telepíteni?

  • Fizetős appokat tölthetsz le és telepíthetsz fel (természetesen ez nem legális 😛 )
  • Ha a készüléked valamiért helytelenül inkompatibilis egy adott alkalmazással és ezért nem tudod azt Play-ből letölteni így fel tudod azt rakni.
  • Régebbi verziókat tölthetsz le egy adott alkalmazásból

Természetesen lehetnek még root jogot igénylő dolgok vagy előre patchelt alkalmazások vagy hasonló, de akinek ilyesmi kell az talán nem most akar megbarátkozni az APK fogalmával.

De mit is kezdek én ezzel?

Először is szükséged lesz egy APK fájlra, tehát egy appra. Ennek beszerzését rád bízom, egyszerű Google kereséssel kidob rengeteget, csak beírod az app nevét és mögé, hogy apk. Ilyen egyszerű. Nem árt észben tartani, hogy rengeteg kamuoldal van, ahogy egyáltalán nem azt kapod amit szeretnél, így érdemes körülnézni. Én viszont inkább thepiratebay-ről vagy más hasonló oldalról javaslom a letöltést. Persze alapvetően ezek sem megbízhatóak, de itt nem olyan elterjedt, hogy össze-vissza pakolnak fel vírusos meg mindenféle hülyeséggel megpakolt apk-kat. Ha esetleg valamelyik magyar torrentoldal tagja vagy ott is lehet ilyeneket találni.

A dolgok történése

Először is a letöltött apk-t másold a telefonodra. Mindegy hogy belső tárhelyre, vagy SD kártyára. Ezt követően menj be a beállításokhoz és itt a biztonságnál egy az alábbi képen látható menüpontot keress, azaz:

Ismeretlen források
Ismeretlen források

Ha ez megvan csak be kell pipálni. Előfordulhat, hogy bizonyos telefonokon nem itt található pontosan ez a menüpont, akkor keresgélni kell.

Most, ha a telefon rendelkezik gyári fájlböngészővel akkor ki kell keresni a felmásolt fájlt és futtatni. Ha nincs a telefonon gyári fájlböngésző, akkor ITT egy link.

Bejön egy képernyő, ezen ott lesz az app ikonja, neve valamint maga a telepítő. Itt érdemes megnézni, hogy tényleg ugyanaz-e a név és az ikon mint aminek lennie kell, ha igen csak végignyomkodjuk a telepítőt és készen is volnánk. Ha minden jól ment ki is kerül a többi alkalmazás közé az általunk feltelepített is. Ha a telepítés sikertelen volna akkor annak rengeteg oka lehet. Sőt, annyira rengeteg, hogy el se kezdem leírni, ugyanis a lehető legapróbb hülyeségtől kezdve odáig, hogy rossz volt a nap-hold együttállás bármi lehet, de ez nem is véletlen egy nem hangoztatott dolog, ugyanis aki nincs bent a témában jobb ha nem is foglalkozik vele. Én se vagyok egy nagy android guru, ezért én se merülök nagyon bele a dolgokba. De remélem, hogy az esetben ha valakinek tudtam ezzel segíteni akkor már volt értelme ennek az egésznek.