Nem régen volt egy cikk már róla, hogy milyen tervei vannak a Facebooknak és mivel a fél internet már attól zeng, hogy milyen új reakciólehetőségeket vezettek be, így beállok én is a sorba, noha nem azért, hogy én is a magaslatba emeljem az új funkciót. Személyes véleményleírás lesz a dolog, de talán nem rendítem meg senki lelki állapotát, már csak azért se, mert az oldal aktív olvasóinak száma kisebb mint egy bantunéger tábor lakossága, így a lélektiprás valószínűsége egészen minimális.

Szögezzük le az elején:

Nekem ez nem tetszik.

Miért nem? Én az emojikat szeretem, mert sokszor rá tudnak mutatni arra, hogy a beszélgetésben egy adott mondat a valóságban milyen “hangsúllyal” lenne kimondva, adnak egy kis emberi hátteret a beszélgetésnek szerintem, még hogyha nem is a legjobb módja az érzelemátadásnak én hasznos dolognak tartom sokszor. Viszont részben a smiley-knak köszönhető az, hogy rengeteg beszélgetés személytelen és semmitmondó, mert sokaknál abból áll ez, hogy kettóspontdéket küldözgetnek egymásnak oda-vissza. Hát valahol el kell kezdeni… Einstein se úgy született, hogy az első szava a relativitáselmélet volt.

Na de térjünk vissza a reakciókra. Mik is vannak?

  • szokásos tetszik
  • “szeretet”
  • hehehe
  • aztabüdöskrwrkeorgdji
  • szomorú
  • mérges

Tetszikkel nekem sose volt bajom, mert egy pozitív vélemény nyilvánítás anélkül, hogy ódákat kellene írni kommentekhez, de a szeretet meg a hehe mi akar lenni? A wow-ról meg szerintem ne is beszéljünk. Szomorút meg a mérgest meg aztán abszolút nem értem. Ha annyira rossz dolog történt, hogy meghalt valaki vagy stb, akkor legalább odafirkantok valamit kommentbe ha annyira akarok, ennyi csak kijár egy kattintás helyett, de alapból sem értem, hogy miért kell ilyeneket kipakolni, hogy ki halt meg. Max a kutyát megértem, de embereket…

És elérkeztünk oda, hogy ilyen reakciókkal lesz telepakolva a posztok fele és a nagyobb baj, hogy ahelyett hogy odaírná valaki, hogy nagyon vicces kép, jót röhögtem rajta, rányom egy haha-t, vagy valami hasonló baromságot… hát komoly visszajelzés.

De úgyis mindenki használni fogja, köztük még szerintem én is, nem álszentségből írtam ezt, csupán nem értek egyet a dologgal, mert amennyi ideig ezt fejlesztgették sokkal jobb dolgokat is ki lehetett volna találni szerintem.

UPDATE: Volt eltervezve yay ikon is, de nem rakták be, mert tudták, hogy akkor még idegesebb lennék.