Nem új keletű kérdésről van szó, ugyanis a DDR4 ramok nem most érkeztek piacra, viszont én egy jó ideje nem követem a különféle híreket. A Skylake processzorokról sem hallottam semmit, arról pedig, hogy lettek DDR4-es memóriák, csak pár héttel korábban szereztem tudomást amikor Patriknak nézegettük mennyiből jönne ki egy új gép és ekkor akadtam szembe az új szériákkal.

Utána is néztem, hogy mit tud, miért jó, kell-e ez egyáltalán? Mert gondoljuk végig, hogy a DDR3 bevezetése után is nem, hogy sokan használtak még DDR2-es ram modulokat a gépükben, de voltak akik újonnan is ilyen gépet vettek, mikor már kézenfekvő volt az új “technológia”. Emiatt joggal fel is merülhet a kérdés, hogy DDR4-es gépet vegyek? Nem.

Persze ha van pénzed mint az állat és nem akarsz semmin spórolni, na meg ha a legújabb Skylake procit akarod, mert több lesz miatta pár játékban az FPS akkor hajrá.

A helyzet az, hogy sok szempontból jobb a DDR4 a jó régi 3-asnál. A legnagyobb különbség ugye természetesen az, hogy máshol van rajta az a lyuk ami miatt nem tudjuk majd berakni nem DDR4-es alaplapokba.

0313_mem_feat_inphi_fig1_use

Aztán jöhet egy másik nagy újítás, miszerint ezek a modulok már nem 1,5V-on üzemelnek, hanem 1,2V-tal. Ez mindösszesen annyit eredményez, hogy egy DDR4-es modul kevesebb energiát fog felhasználni, aminek laptopoknál élvezhetjük majd az előnyét üzemidő szempontjából. Viszont a teljesítményhez hozzá nem ad semmit és fogyasztás tekintetében is bármennyire jó, hogy takarékosabb, valahogy nem érzem rá a késztetést, hogy kicsengessek egy rakat pénzt új alaplapra, procira meg RAM-ra, csak ezért. Persze aki teljesen új gépet vesz, annak ez pozitív dolog lehet, hogy kevesebbet egyen a gép.

Más helyzet az órajel és az időzítés. A DDR4-es ramok órajele nagy átlagban nagyobb mint a 3-asoké, ugyanis itt az induló legkisebb frekvencia amivel megvehetsz egy modult, az 2133MHz. Ilyet azért inkább csak durvább DDR3-as ramok szoktak tudni. A nagyobb órajelnek viszont ára van, miszerint az időzítésnél nagyobb számok vannak, simán fordulnak elő CL15-ös ramok is, míg azért korábban nem feltétlen volt egy mindennapi jelenség ez. Ennek ellenére viszont nem lassabbak, nem gyengébbek mint a DDR3-as ramok, ugyanis a nagyobb órajel kompenzálja az időzítést, ezen felül vannak már a piacon olyan ramok amik komolyabbak és itt kisebb időzítésbeli számokkal találkozhatunk, azonban ez érdemben játékoknál sose jön elő.

Különbség még, hogy a DDR4-es moduloknál a legkisebb memóriaméret az modulonként 4GB lehet. Ezt azért tartom fontosnak megjegyezni, mert ennyit mindenképp kell vennünk, kisebb nincs, de nem is baj. 4GB ram ma már eléggé alap, sőt kezdetben a DDR4-nél 8GB volt a legkisebb, de sajnos ez nem maradt így.

A legnagyobb memóriakapacitás amit egy modul elérhet az 512GB. Ilyet valószínűleg Tirexinél fogunk látni, de lehet még nála sem. Ez szervereknél, virtualizációnál biztos jól jöhet, de ennyit még egy szénnémodolt Skyrim, vagy GTA sem eszik azért meg. Persze ha mi akarunk lenni a Minecraft hosting királyai a betárcsázós netünkkel, akkor legalább a ram már meg lesz hozzá.

A lényeg viszont, ami miatt szerintem felesleges futni a boltokba új gépért, csak azért mert DDR4 az az, hogy a kevesebb energiafelhasználást inkább hordozható eszközöknél élvezhetjük, míg a maximális kapacitás növekedése sem rejt magában nekünk semmilyen pozitívumot. Ezen felül jelenleg a 3 és 4-es modulok hiába különbözhetnek órajelben és időzítésben, így 2016-ban bátran merem állítani, hogy majdnem a nullával egyenlő gyorsulást fognak hozni JÁTÉKOKBAN. Ugyanis a legtöbben azért vesznek ilyen, vagy olyan ramot meg procit mert játékra kell nekik. Egy irodai vagy akármilyen felhasználót pont nem érdekel, ha 2 század másodperccel hamarabb tölt be a Word, ahogy szerintem te sem fogod soha észre venni játékokban azt a minimális javulást amit ezek az új cuccok magukban hordoznak.

Persze vannak és lesznek olyan felhasználási területek amiket például a kisebb fogyasztás miatt gyorsan magáévá tudhat az új generáció, azonban a legtöbb otthoni felhasználásban, lehet ez gamer, vagy akármi, a jelenlegi felállásban hozzá nem fog adni semmihez, ha csak nem a benchmark eredményekkel akarunk mindenkinek vagánykodni.