Minap gyakorikérdések.hu-n találam egy a témával foglalkozó kérdést, melynek a lényege az volt, hogy egy routerből kijövő jelet szét lehet-e osztani kettő gépre egy a cikk indexképén látható ethernet elosztóval.

A válasz természetesen,

nem.

A dolog megbukik már ott, hogy míg a legtöbb analóg csatlakozó és kábel kisebb-nagyobb gond nélkül szétosztható, addig a digitális jelek általában nem, ugyanis míg az analóg jeleknél maga a jel létrehozója és fogadója között nem játszódik le semmiféle kommunikáció. A küldő eszköz, akár egy DVD lejátszó, vagy akármi csak létrehozza a jelet és ezt aztán a TV feldolgozza, míg mondjuk egy HDMI-s TV és DVD lejátszó között már ha nem is komolyabb, de minimális kommunikáció zajlik. Ezen felül az analóg jelek erőssége, frekvenciája folyamatosan váltakozik, addig a digitális jeleké nem, vagy van, vagy nincs. Nullák és egyesek. Így van az, hogy ezeknél kisebb-nagyobb jelveszteség esetén sem történik semmi radikális változás, mivel ugyan kit érdekel, ha mondjuk a 2V-os jelből, csak 1,5V és oda, ha attól még vagy 0, vagy 1,5. Viszont érdekes módon pontosan ez miatt nem lehetséges az ilyen kábelek szétosztása.

Ebben az esetben felborul a kommunikáció a két eszköz között, ugyanis nem kettőnek kell egymással kommunikálnia, hanem háromnak vagy akár többnek, amire a gazdaeszköz így nincs felkészítve. Ez tehát az elsődleges és legfőbb probléma.

A másik pedig, hogy a leírtak alapján elképzelhetnénk, hogy gonosz gyártók még direkt gyártanak is ilyen elosztókat, átverve ezzel az embereket. Ez nem igaz, mégpedig azért mert ezek az elosztók igen is használhatóak valamire, egy nagyon okos dologra, csak éppen nem arra, amire rögtön gondolnak a legtöbben, de ahhoz, hogy rájöjjünk, tudnunk kell az ethernet kábel felépítését.

Maga az az ethernet kábel 8 eres, ez a 8 ér párokban van, tehát 4 párral számolhatunk. A legtöbb eszköz megabites sávszélességet használ, így a 8 érnek mindössze csak a fele kerül felhasználásra. 1 érpáron történik az adatok fogadása, ugye + és -, míg a másikon a küldés. A másik 2 érpárt nem használjuk semmire. Okos emberek kitalálták, hogy azt a maradék 4 kábelt rengeteg mindenre fel lehet használni. Rögtön arra, hogy egy érpár felhasználásával egy messzebb lévő routert vagy switchet árammal lássanak el. Az eszköz adapterének pozitív és negatív kábelét belevezetik az ethernet kábel egy érpárjára, majd a végponton ezt leveszik és így látják el azt árammal. Ezt PoE-nek, azaz Power over Ethernetnek is hívják.

20140115111420_86489

Ezen felül használható arra, hogy egy kábelen 2 kapcsolatot küldjünk. Ez iskolákban és egyéb intézményekben lehet igazán hasznos, ahol egy terembe bevezetve azt az egy darab internetkábelt, rögtön két fali csatlakozót lehet felhelyezni, így rengeteg kábelt meg lehet spórolni. Egyedül arra kell odafigyelni, hogy a kábel két végén egy egy ilyen elosztóval szét legyenek választva. Rögtön érthető is, hogy akkor ez az elosztó mire való.

AKOqJ

Az indexképen látható elosztó egy korrektebb változat ugyanis itt a tetejére nyomtatva feltüntetik, hogy az ér párak hogyan vannak szétosztva, ez azért fontos, mert ha két különböző elosztót használunk ez eltérhet sajnos.

A cikknek ez is lett volna a szerepe, hogy kis felvilágosítást nyújtson arról, hogy a leírt esetben, két gép, vagy akár a gép és xbox bekötésére, ha a routeren nincs több hely, vagy messze van, mindenképp switch-re van szükségünk. Ha esetleg okosak vagyunk a leírt dupla kapcsolat egy kábelen megoldással is elérhető ugyanez, talán kicsit több gondolkodással, de olcsóbban. Az elosztók csak akkor jöhetnek szóba, ha hosszabb távra kell több kapcsolatot elvezetni, eleve úgy, hogy azt már tudjuk hova bedugni. Egy darab kábelt csak úgy szét osztani nem fogunk tudni vele.

Ezen felül nem árt azt megjegyezni, hogyha a routerünk gigabites ethernet csatlakozóval rendelkezik, abban az esetben az elosztó nem fog semmit sem érni, ugyanis ilyenkor egy kapcsolathoz az összes érpárat felhasználja a nagyobb sávszélesség miatt és ezek a routerek már egyre gyakoribbak, ezért ha valaki nem tud még odáig se eljutni, hogy tudja milyen routere van és be tud bele jelentkezni és tudja használni, az ilyeneknek inkább neki se álljon. Ha van olyan barátod aki ért hozzá, és tényleg ért, nem csak összedugott egy xboxot és letolt 2 kört a codban, akkor kérj tőle segítséget, vagy valaki olyantól aki tudja mit csinál.