Ez egy kisebb “sorozat” mely napjaink gyakori hangtechnikai csatlakozóit próbálja viszonylag egyszerűbb hangvételben bemutatni a teljesség igénye nélkül.

A szöveg kezdőknek szól, így olyan megjegyzéseket nem kérek, hogy nem írtam le részletesen vagy az nem teljesen így van, mivel ez egyszerűség és az érthetőség a lényeg, nem pedig az, hogy minél több szakszóval írjak le mindent és csak a hozzáértők értsék meg a szöveget.

A hangtechnikában legelterjedtebb és méltán PROFESSZIONÁLISNAK nevezett csatlakozó az XLR.

Először térjünk ki a csatlakozó történetére!

A csatlakozót az 1990-es években a Cannon (nem keverendő össze a Canonnal) cég által gyártott speciális csatlakozó volt. Eredeti nevén Cannon X. Később a Switchcraft és főként a Neutrik módosításokat hajtott végre a csatlakozón, így kapott az eredeti X, egy L és R betűt, melyek további funkciókra utálnak, de ezekről később. Mára a Neutrik által gyártott XLR csatlakozók számítanak az úgymond szabvány csatlakozóknak.

Magának az XLR csatlakozónak többféle változata is elterjedt, bár vitathatatlan, hogy a 3-pines a legismertebb, de létezik 4,5,6 és 7-pines változat is, különböző felhasználási területen.

Miért is XLR?

A csatlakozó nevében található X, az eredeti Cannon X-ből maradt meg, míg az L a latch, a csatlakozó rögzítésére szolgáló szerkezet, míg a R a rubber, azaz csatlakozó testének végén található gumi törésgátló.

Az XLR egy kör alakú csatlakozó, a közepében 3 érintkezővel (pin). Ezek szolgálnak a SZIMMETRIKUS jel (Ha röviden le akarjuk írni a szimmetrikus jelet, annyit jelent, hogy a pozitív és negatív szál mellé, egy árnyék/föld is bekerül ami a jel hosszútávra való elvezetésének zajmentességét segíti elő. ) átvitelére. A csatlakozó tetején találhatjuk a reteszelés kioldásához szükséges gombot, melyet megnyomva kiold a reteszelés és könnyedén lecsatlakoztatható.

A csatlakozó felépítése

Minden egyes XLR csatlakozóval szerelt kábel 2 végén 2 különböző fajta XLR csatlakozónak kell lennie. Az egyiken egy mama (female), míg a másikon egy papa (male). Ezt maga az XLR szabvány indokolja, valamint minket is segít ez azzal, hogy minden papa (male) csatlakozó kimenetet jelöl, míg minden mama (female) csatlakozó bemenetet, így bármilyen kábel végéről, vagy bármilyen csatlakozóról megmondható, hogy oda jelnek kell beérkeznie, vagy onnan jel jön ki.

A XLR csatlakozó érintkezőinek elrendeződése:

Normál XLR csatlakozó, érintkezők számmal jelölve. Forrás: wikipedia.org

[mks_pullquote align=”center” width=”350″ size=”18″ bg_color=”#3080B0″ txt_color=”#ffffff”]Pin 1: Föld/árnyék
Pin 2: Melegpont (pozitív)
Pin 3: Hidegpont (negatív)[/mks_pullquote]
Több olyan XLR csatlakozó is létezik, ahol az árnyékolás érintkezője egy milliméterrel hosszabb a többinél, így csatlakoztatáskor, vagy lecsatlakoztatáskor megakadályozza, az azzal járó csattanó hangok keletkezését.

Az XLR leggyakoribb használata a hangtechnikában a mikrofonoknál történik, mivel a szimmetrikus jelátvitele miatt a mikrofon gyenge jelét is képes messzire eljuttatni nagyobb zaj keletkezése nélkül. Ezen felül persze használják vonalszintű eszközök összekötésére is (keverőpult – crossover – végfok stb.). Korábban hangfalakon is használták, ám a Speakon csatlakozók megjelenése óta, ezen felhasználási területe szerencsére kezd kihalni. A probléma leginkább az volt ezzel, hogy nem erre lett kitalálva a csatlakozó, ezért nem volt mindegy, hogy a 3 érintkezőből a hangszóró melyik kettőt is használja, valamint ha a kezelője nem figyelt kellőképp oda a végfokból kijövő kábelt akár a keverőbe is visszaköthette. Ennek következményét inkább nem részletezném.

Az XLR egy nagyon jó csatlakozó, legfőképp profi hangosításoknál, ám ott sem indokolja meg azt, hogy mindent azzal kötögessünk be. Az RCA és a Jack is tökéletes lehet jelátvitelre és egy ilyen kábel még olcsóbb is lehet mint XLR társa, így amennyiben eszközeink összekötögetésére nem szeretnénk beruházni ilyen kábelekre, tökéletesen megteszik dolgukat az előbb említett csatlakozók is. Az XLR erényei leginkább élőzenei rendezvényeken és gyenge jel hosszú távra való elvitelekor jönnek elő.

Remélem ez az írás hasznos volt számodra. Nem tértem ki minden kis apróságra, leginkább az alapokat szerettem volna tisztázni. Remélem ettől is okosabb lettél 😉