Nem feltétlen azzal van a probléma, hogy esetleg egy régi videókártyát, processzort vagy akár egy laptopot ne lehetne eladni. A baj az, hogy ezeket eredeti árukhoz képest sokkal olcsóbban lehet csak eladni, ami miatt sokan inkább otthon őrizgetik régi gépüket alkatrészekre bontva a szekrényben, nem is sejtve azt, hogy valószínűleg később már ennyit se tudnak majd érte elkérni.

Na de hogy lehet ez?

Sajnos a számítógép alkatrészek, vagy komplett egységek eladása nem úgy működik mint eladni egy autót vagy mondjuk egy bútort. Itt nem az játszik nagy szerepet, hogy egyébként milyen állapotban van, mennyit tud, sokkal inkább a kora. Amíg egy 1.9 TDI Volkswagen 10 év múlva is az marad és ugyanúgy fog menni, esetleg használattól és karbantartástól függetlenül változik az állapota, addig egy processzor hiába fog tudni ugyanannyit mint amikor kivetted a dobozból és az még csak nem is rozsdásodik, vagy kell rajta kipufogót cserélni, mégis nagyon gyorsan degradálódik az ára. Ennek magyarázata, hogy jelen példánkban az autóipar meg se közelíti azt a fejlődési szintet, amit jelenleg az informatika. Persze hülyeség autókhoz hasonlítgatni az egész folyamatot, de a könyebb érthetőség érdekében így láttam a legjobbnak.

Egy régi 4 magos processzor nem egyenlő egy maival.

Persze ez gondolom sokak számára egyértelmű, mégis választ adhat a problémára. Legmeghatározóbb az ár/érték arány, pontosabban az ár/teljesítmény, ugyanis egy mai 4 magos 3GHz-es processzor többször nagyobb számítást képes elvégezni mint egy ugyanilyen magszámú és órajelű 3-4 évvel ezelőtti processzor. Épp ezért van az, hogy neked hiába van egy i5-ös procid amit el szeretnél adni, soha nem fog elkelni, ha az aktuális generáció áraival hasonlítod. Lehet, hogy te havonta újrapasztáztad és egy jól szellőző házban volt, sohasem húzva és a 40 fokot is alulról súrolta mert te ráraktál egy batár hűtőt, sokakat nem fog ez meghatni, mert attól a teljesítménye ugyanaz és aki fele ennyire vigyázott csak rá, az övé is ugyanennyit fog tudni. De ugyanez igaz videokártyákra, vagy bármi másra.

Igaz, egy laptopnál azért nem mindegy, hogy tiszta zsír meg kosz a billentyűzet vagy sem, ott valamivel másabb a helyzet, de egy olyan alkatrésznél amin maximum megül a por és kompresszorral pár másodperc lefújni, nem lesz visszatartó erő, hogy valaki ne olyat vegyen és inkább a tiedet, mert a tieden egy árva porszem sincs, mégis sokkal drágább.

Új gép, vagy gépalkatrész vásárlása esetén a legjobb minél hamarabb eladni a régi alkatrészt használtan, mert minél tovább vársz, annál kevesebbet fog érni, hiába tud ugyanannyit, már az számít, hogy adott összegért ma nagyobb számítási teljesítményt kapsz. Lehet csinálni a kivárós módszert és tartogatni 10 évig, hogy aztán amikor már alig lesz ilyen alkatrész, na majd milyen drágán el tudod adni mert ritka, de ez lutri, hogy bejön-e, vagy sem.

Nekem volt vele már szerencsém, de ez nem jelent semmit.

Tudtam már eladni 2 GB DDR2-es RAM-ot, ami csak ott hevert a szekrényben teljesen feleslegesen 10.000Ft-ért, mert az illetőnek csak olyan ment a gépébe és máshonnan nem tudott érdekes módon szerezni. Ez a ritka alkalmak egyike, de ezért felesleges félre rakni adott esetben a régi i5-öt, vagy akármilyen processzort vagy alkatrészt, hogy na majd egyszer mennyit keresel rajta. Lehet bejön, de ugyanúgy lehet, hogy nem. Míg az adott processzort használtan ma lehet el tudod adni egy 40-esért, addig pár év már 30-at fognak csak érte adni, úgyhogy nem feltétlen érvényes rá, hogy az idő pénz. Visszatérve az autókra, egy 40 éves autó szintén nagyon sokat tud érni, mert már régi és ritka, de manapság már rengetegszer több gépalkatrészt gyártanak, mint 10 éve, 15, vagy 20-ról meg aztán ne is beszéljünk, így nagyon hosszú időtartamnak kell eltelnie ahhoz, hogy aztán tényleg olyan sokat érjen. De akinek van türelme hozzá az csinálja ezt, de személyes véleményem szerint jobb minél hamarabb túladni rajtuk. Úgyse nézegeted otthon, mert van jobb, várni meg minek, csak kevesebbet nyersz rajta, amiből visszajönne az új gép ára. De mindenki a saját életét irányítja és ő dönt, ez csupán tanács akart lenni.