Biztosan sokak gondolkoztak rajta, hogy a neten egyre több és több képet láthatunk ahol nagyon szépen el van mosódva a háttér és ami előtérben van az éles. Na de hogy lehet ilyen képeket csinálni? A válasz erre összetett, de most leegyszerűsítve próbálom leírni ezért kérem azokat akik otthonosan vannak a “szakmában” nézzék el a nagyvonalú megfogalmazást, mert ez a cikk a kezdőknek vagy nem különösebben hozzáértőknek készült.

Mitől lesz elmosott?

Fontos megjegyeznem még az elején, hogy magát ezt a jelenséget amikor a háttér nagyon elmosódott, legtöbben csak BOOKEH-nek nevezik, Google-ben rákeresve így egy csomó képet lehet találni.

A háttér elmosódása magától az objektívtől függ. Vannak programok meg szoftveres algoritmusok amik megpróbálják az amúgy is homályosabb részeket még jobban elmosni, de alaphelyzetben ezt a telefon, vagy fényképezőgép objektívének köszönhető. Igen, a telefonokban is van objektív, csak fix. Maga az objektív az a tárgy egy eszközön amiben maguk a lencsék vannak, ezek végzik el a fény “beterelését” magába a fényképező szenzorba.

Azt, hogy maga a kép háttere mennyire lesz elmosott, leginkább 3 dolog befolyásolja. Haladjunk sorban.

Rekesznyílás

A telefonokon ez általában fix, de fényképezőgépeknél van egy rekesznek nevezett dolog. Ez úgy néz ki, mint a James Bond filmek intrójában is az a kör ami egyszer jobban nyitva van, egyszer pedig jobban össze van zárva. Magában az objektívben is ez így néz ki, több műanyag “penge” változtatja a méretét, aminek köszönhetően szabályozható, hogy magába a fényképező szenzorba ami a képet készíti mennyi fény kerüljön bele. Minél kisebb a rekesznyílást meghatározó szám, annál több fényt enged be a szenzornak, annál elmosottabb lehet a háttér. Sok mai telefonnak f/2-es, vagy f/2.2-es rekesznyílása van ami eléggé jónak mondható, tehát ebből kiindulva sok telefonnal már lehet bookeh-s képeket csinálni.

Gyújtótávolság

Na ez már megint mi??? Röviden és tömören az, hogy mennyire csinál a telefon/fényképezőgép közeli képeket. Minél jobban ráközelítesz valamire, annál nagyobb lesz az elmosódás mértéke, így ezzel is lehet trükközni.

Fókusztávolság

Fényképezőgépeknél az exponáló gomb félig lenyomásával, telefonoknál pedig a képernyő megfelelő részére történő érintéssel tudjuk beállítani, hogy a képünkön mire akarunk fókuszálni, tehát mi az ami éles legyen. Minél közelebbi tárgyra fókuszálunk és így a képen látható többi dolog pedig sokkal messzebbre kerül szintén fokozhatjuk az elmosás mértékét.

Alapvetően ez a három dolog ami meghatározza egy ilyen kép elkészítését. Ahhoz, hogy a kívánt eredményt elérhesd telefonnal vagy egy egyszerűbb fényképezőgéppel mindhárom dolognak teljesülnie kell. Sajnos a rekesznél véreznek el az egyszerűbb fényképezőgépek mert eléggé zárt rekeszük van így kevést fényt engednek be, a telefonok pedig a nagy látószögű kamerájuk miatt tudnak csak makróképeknél elmosott képeket csinálni.

Ezért is van az, hogy a mai napig mindenki ámul-bámul a tükörreflexes DSLR gépekkel készült képeken, ugyanis ezeken a gépeken már a gyári kittel is könnyen kivitelezgető egy ilyen kép elkészítése.

Konklúzió

Ha mindenáron ilyen képet szeretnél csinálni, akkor a lehető legjobban közelíts rá a fényképezni kívánt dologra (telefonon ne, mert ott szoftveres a közelítés és csak elrontja) és menj a lehető legközelebb. Így lehet a legtöbbet kihozni a helyzetből, hogyha nem valami durvább gépről vagy Nokia telefonról van szó 😀

Ennyi is lett volna ez a cikk röviden, ugyanis nem akarok bele menni a részletekbe mert nem vagyok egy nagy fotós és akit jobban érdekel a téma, máshol már vannak eléggé jól kifejtett leírások, ezzel csupán azoknak szerettem volna kicsit segíteni akik most kezdenek ismerkedni a fényképezéssel, vagy csak kíváncsiak. Nem a legjobb leírás de akit úgyis érdekel a téma az nem csak ezt az egy cikket olvassa el.

UI: A cikk fejlécében található képet egy Huawei Ascend G7-es telefonnal készítettem aminek f/2-es rekesze van, a csipeszt pedig pár centiről fényképeztem.