Manapság egyre gyakrabban előkerülő kérdés és sokan sajnos nem tudják rá a választ. Talán azért, mert egyszerűen a specifikációknál sokszor nem közlik ezt, vagy csak a vásárló nem néz utána eléggé és meglepetésként érheti a felfedezés, hogy a laptopján csak egy darab jack csatlakozó van. De miért?

A kérdésre a válasz már több tíz évvel ezelőtt keresendő, ugyanis az egyre kompaktabb telefonok és zenelejátszók térhódításának köszönhetően előtérbe került a 3,5mm-es Jack csatlakozó, vagy mindennapi nevén kis jack. Valószínűnek tartom, hogy mindenki látott már ilyet, mivel szinte az összes fülhallgató, otthoni mikrofon vagy headset ezt a csatlakozót használja.

TRS Jack felépítése
TRS Jack felépítése

A fenti képen látható egy úgynevezett TRS Jack csatlakozó felépítése. De mi az a TRS? Eddig nem kis jackről volt szó? De igen, viszont a Jack csatlakozókat megkülönböztetjük az alapján, hogy hány eret képes befogadni. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a TRS Jack, magyarul a szteró jack, a TS pedig a mono. Azért TS és TRS mert a T angolult a tip-et (érintkezőcsúcs), R a ring-et (gyűrű) és az S a sleeve-et (dugasztest) jelenti. Nevük a funkciójukból ered, mint ahogy a zárójelbe leírtam a magyar megnevezését. A tip ugye mint látható a képen a bal csatorna pozitív csatlakozója, csúcsos kinézetű, tehát érintkezőcsúcs. Ring ugye középen mint egy gyűrű a jobb csatorna pozitív és a sleeve pedig a csatlakozó maradék része mint a közös föld a két oldalhoz. Mono pedig ugyanez csak a ring nélkül, tehát csak a csúcs és a csatlakozó maradék része. Ezt azért tartottam fontosnak leszögezni, mert később hivatkozni fogok rá, hogy megérthessük a TRRS jack csatlakozót amiről hamarosan szó lesz.

Térjünk vissza a törire. Jöttek szépen az egyre kisebb telefonok, amikhez már fülhallgatók is jártak, mivel zenét és rádiót lehetett rajtuk hallgatni, ám felmerült az igény, hogy ha már a telefon a zsebünkben van és zenét hallgatunk rajta de épp hívnak akkor elő kell vegyük a telefont, kivenni a fülünkből a fülhallgatót, ami sokszor igen kényelmetlen tud lenni, ezért a ma is látható módon a fülhallgató kábelére mikrofont szereltek és így ennek jelét is beküldték a telefonba, hogy annak elővétele nélkül tudjunk telefonálni. Micsoda ötlet!

Azóta ez a megoldás kezd átszivárogni minden otthoni eszközbe. Még a mai napig vannak headsetek amik 2 jack csatlakozót használnak. Egy zöldet ami a fülesbe a hang és egy rózsaszínt ami pedig a mikrofon. Ilyet biztosan mindenki látott. De hoppá! Mi történik akkor amikor az ember vesz egy headsetet és csak egy jack csatlakozó van rajta? Ebben az esetben ezt lehet használni közvetlen a telefonnal, vagy olyan laptoppal, ahol a mikrofon és fülhallgató kimentet egybeépítették. Amennyiben pedig olyan a gépünk, hogy külön csatlakozók vannak, a fülesekhez ilyenkor szoktak adni egy Y kábelt, amivel azt a jacket két felé tudjuk osztani.

TRRS Y kábel (forrás: mycablemart.com)

De mi van, ha a laptopunkon egy darab csatlakozó van és szeretnénk egy olyan headsetet használni amin külön csatlakozón van a mikrofon és maga a füles? Ilyenkor kezdődnek a bajok. Sokan ilyenkor belemenekülnek az Y kábelek rengetegébe és sokszor egyáltalán nem olyat vesznek ami jó lenne és utólag pedig mehet a webshop hibáztatása. Ha nem értünk a témához, kérjük az eladók segítségét, talán ők tudnak valamit, ugyanis egy sima 3,5mm-es jack Y kábel nem lesz jó. Vázolnám, hogy miért:

Mint megtanultuk a normál TRS jack 3 eret használ, a bal, jobb és a közös föld továbbítására. Viszont a telefonok és az újabb laptopok, headsetek az úgynevezett TRRS jacket használják, ami abban különbözik a hagyományostól, hogy 2 gyűrűvel számolhatunk.

TS, TRS és TRRS kábel (forrás: cablechick.com.au)

A második ring, vagy gyűrű szerepe az, hogy a mikrofon jelét fogja továbbítani. És mivel ez egy külön gyűrű, egy normál jack elosztó egybe fogja venni a sleeve-vel ugyanis, ott található a második gyűrű, ahol a normál csatlakozókon még bőven a föld. Így aztán ha géphez szeretnénk ilyen elosztót akkor TRRS Y kábelre lesz szükségünk.

Kompakt Y elosztó

Vannak gyártók akik esetenként eltérő kiosztást használhatnak (régebbi Nokiák például), de laptopoknál és a mai telefonoknál a leírt és a képen láthatott szabvány az elfogadott, így aztán ha ilyen problémánk lenne, hogy egy csatlakozónk van, de fülest és mikrofont szeretnénk használni, akkor ez lehet rá a megoldás. Viszont vannak laptopok amikben nem véletlen nincs mikrofon csatlakozó, mert kispórolták, ezért érdemes inkább utánajárni, mint egy pár száz forintos átalakítóban reménykedni. Remélem a cikk hasznos volt és segíthettem valamit annak érdekében, hogy aki érdeklődik és ezt elolvassa okosabb lehetett ilyen téren.