Nem egy szakszerű megfogalmazás lett ez a cím és nem is egy szakszerű okfejtésnek szánom ezt a cikket. Szeretném tisztába tenni azok fejében a kérdést, akik nincsenek tisztában a Western Digital termékszínezésével, hogy nehogy rossz döntést hozzanak.

Persze miért pont a WD-t mutogatom, miért nem térek ki más gyártók termékeire is? Nekem az elmúlt sok-sok évben nem volt semmilyen rossz tapasztalatom a Western Digital merevlemezekkel. Konkrétan az ég világon egyszer sem, egyikkel sem. Pedig aki megkérdezett, vagy ahova én mondtam milyen winyó legyen, mindenhova Western Digital lett. Nem reklámnak szánom ezt (bár nem mintha számítana), csupán én nagyon megvagyok elégedve velük és erről talán tehet az általuk alkalmazott kategorizálás is, annak érdekében, hogy egyszerűbb legyen eldönteni, az adott terméküket milyen felhasználásra szánják. Az ugyanis vitathatatlan, hogy akár merevlemezről, vagy bármilyen más eszközről van szó, akkor bírja a legtovább, ha olyan helyen használjuk amire azt a termék tervezői kitalálták.

Találkoztam már én is nagyjából az összes gyártó meghajtójával és egyáltalán nem mondom azt, hogy minden más szar. Sőt, nekem a gépemben már több mint 7 éve üzemel nem egy 1 TB-os Samsung merevlemez, amikről lehet azért csúnya dolgokat olvasni a neten. A helyi televíziónál is csak Samsungok vannak a gépben és azokkal sem volt még soha semmi gond. Tehát elfogultságról szó sincs, csupán szerintem ez a kategorizálás amit a WD használ, eléggé egyszerűen megjegyezhető és jól vannak a kategóriákba belőve a termékek, így azok számára akik nincsenek tisztában ezekkel a kategóriákkal, nekik szeretném most őket röviden “bemutatni”. Kezdjük is a legkisebbel.

Az esőerdők megmentője

A WD Green a termékcsalád “legkisebb” tagja, általában ezek is a legolcsóbbak. Nem véletlenül a zöld színt társították hozzájuk, ugyanis a belső elektronika direkt az árammal való spórolásra és a visszafogott teljesítményre van kihegyezve. Ezek a merevlemezek a teljesen mezei felhasználóknak alkalmasak, ugyanis mint mondtam olcsók, keveset is fogyasztanak és csak annyit tudnak teljesítményben, amire szükség lehet. Rendszert én személy szerint csak végső esetben raknék rá, viszont másodlagos meghajtónak pár TB-os méretben egy nagyon költséghatékony és igényeinket kielégítő megoldás lehet. Sajnos nem ezeknek a leghosszabb az élettartamuk, de ha csak a háttérben kellenek néha, egy-egy film erejéig, akkor nagyon jó szolgálatot tehetnek, olcsón.

fészbúkkék

A WD Blue-t nevezhetjük az úgymond középkategóriának. Ők már sokkal inkább alkalmasak arra, hogy rendszert futtassunk róluk, ugyanis bizonyos modellek már 7200-as percenkénti fordulatszámmal is tudják pörgetni a lemezeket. Ilyen célra érdemes kifejezetten ilyen modellek között válogatni. Előnyt és hátrányt kissé nehéz ezekről mondani, ugyanis ezek a tökéletes megoldások az átlagfelhasználók számára. Bőven megfelelő a sebességük, mára már egyáltalán nem mondhatóak ők sem drágának és élettartam tekintetében is bőven nevezhetőek egy megbízható befektetésnek.

Fekete erő

A WD Black az abszolút plafon a konzumer merevlemez-családok között. Itt nincsenek kompromisszumok, csak a nyers erő, akarom mondani sebesség. Akinek az kell, hogy a winyó pörögjön, olvassa és írja az adatokat ezerrel, annak mindegy, hogy zajos, vagy több áramot vesz fel, mint a társai. Itt a 7200-as RPM az alap, míg az alsóbb kategóriákban jellemzően az 5400-as fordulat körüli értékek jellemzőek, itt a nyers paraméterekből is sejthető, hogy ezek a meghajtók már egy más szintet képviselnek, melyet az árcédula is mutat. Hogy otthonra kell-e? Azt mondanám, hogy nem. Miért? Mert ezek a munkát gyorsítják fel. Ha nagy mennyiségű adattal dolgozunk és fontos az elérési idő és a sebesség, akkor egyértelmű, hogy mást ne válasszunk. Nem véletlen van ezekre a meghajtókra jellemzően 5, vagy több évnyi garancia.

Ezen felsoroltak voltak a régi WD családok. Azóta ez már kiegészült pár újabbal, így következzenek ezek.

Az IP kamerák királya

WD Purple. IP kamera? MIVAN? Nem tökéletes a megfogalmazás, bár szerintem a lényeg így érthető a legjobban. Ezeket direkt arra találták ki, hogy valami CCTV-s felvevő egységben ezekre folyamatosan kerülhessenek fel a felvételek. Jellemzően 5400-környéki változó fordulatszámmal üzemelnek a kisebb fogyasztás érdekében, valamint így alkalmazkodnak ahhoz, ha csak kevesebb adatot kell felírniuk. Ezen felül van bennük egy kis okos technológia, ami minimalizálja a leállásokkor keletkezhető adatvesztéseket.

NAS szívébe csak ezt

A WD Red család már talán kicsit ismerősebb lehet a Purple után, ugyanis mára eléggé népszerűek lettek annak ellenére, hogy NAS-okba találták ki őket. Ettől függetlenül nyugodtan használhatóak otthon, ha megbízhatóságra van szükségünk, de nem feltétlen igényeljük a Black plusz teljesítményét és hangját.

Áránybú’ van

WD Black már az utca sarki kisgyereknek is lehet a gépében és ez milyen már? WD Gold a megoldás, kiadtak egy még drágább még durvább családot, amikből a legkisebb példány is 4 terás. Valószínűleg nem ez lesz az, amire a következő Assassin’s Creedet felrakod, de erről nem is írnék többet, mert aki ezt olvassa, valószínűleg úgysem Goldot akar venni.

Na de akkor milyet vágjak a gépembe?

Őszíntén erre a kérdésre azt mondanám, hogy egyiket sem, hanem vegyél SSD-t. De ezzel részben magam ellen is beszélnék, ugyanis nekem is csak a rendszer van SSD-n. A korrekt válasz az lenne, hogy ha van egy kicsit több pénzed (vagy még pontosabban: ha hajlandó vagy a hosszabb távú “jó” érdekében többet áldozni rá) akkor a rendszert mindenképp SSD-re tedd és minden extra adatot pedig egy merevlemezre. Ez persze pénz. No de ha winyóval szeretnéd megoldani, akkor sem vagy meg sokkal olcsóbban. Miért is? Ha akarsz adatokat, tehát képeket, videókat, filmeket, zenéket, játékokat tárolni a gépeden, akkor ezt jellemzően nem csak, hogy illik egy másik FIZIKAI meghajtón is tárolni, de mondhatni csak magadnak teszel vele jót. A merevlemezek nem tudnak gyorsan sokfelől adatot olvasni és a tévhitekkel ellentétben azzal, hogy te csinálsz egy C és egy D partíciót, de ugyanazon a fizikai eszközön, azzal semmivel sem vagy előrébb sebességben és elérési időben. Tehát ha vennél 2 winyót, azzal nem sokkal vagy olcsóbban meg mintha vennél egy SSD-t és egy winchestert.

De ha anyagilag korlátozott vagyok akkor milyen “színűt” vegyek? (direkt nem írok kapacitást, azt döntse el mindenki magának, ez nem az a cikk)

Windows-os meghajtónak ne vegyél

 • WD Green-t. Lassú lesz és hamar tönkre fog miatta menni.
 • WD Black
 • WD Gold – feleslegesen drága mindkettő. Rendszer meghajtónak ennyiért már SSD-t is kapsz.

Windows-os meghajtónak

 • WD Blue
 • WD Red
 • WD Purple

Másodlagos adattárolónak ne vegyél

 • háááát… annak igazából bármelyik jó. Talán a Purple-nek nincs sok értelme asztali gépben így

Másodlagos adattárolónak vehetsz

 • WD Green
 • WD Blue
 • WD Black
 • WD Purple
 • WD Red
 • WD Gold

Természetesen az leírtak nem ökölszabályok, nem érdemes csak erre alapozni, nekem ezek csupán a személyes véleményeim, a személyes tapasztalataim alapján. Ezektől persze el lehet térni, sőt nem akarom, hogy bárkit megállítson ez esetleg abban a helyzetben, ha egy-egy akció, vagy hasonló esemény miatt olcsóbban tud hozzájutni az olyan merevlemezhez, ami ezen leírás alapján nem lenne neki jó, ugyanis ebben a szegmensben nem igazán van ma már olyan, hogy nem jó, inkább csak van jobb megoldás.

Ami személyes tanács lenne a részemről az az, hogy ha megtehetjük érdemes kicsit többet költeni, így akár egy fokkal magasabb kategóriából vásárolni, így akár egy sokkal hosszabb távú befektetésünk lehet. Meg ha már a winyóknak nagyon sok idejük nincs már hátra, így ma betárazni pár terabyte-ot betárazni, nem akkora érvágás ma már, mint néhány évvel ezelőtt.