Mégis hogy merek ilyet mondani, mikor a világ egyik legelterjedtebb csatlakozójáról beszélünk? A Jack-et mint csatlakozót először telefonközpontokban használtak. Ez a hagyományos “mono” jack volt, aminek az érintkezőcsúcsán ment a jel, a megmaradó részére pedig az árnyékolás volt kötve. Az egész csatlakozós mizéria nem a 3,5mm-es kis jackkel, vagy a még kisebbel lett elrontva, hanem azzal, hogy a normál fogyasztói eszközökben megjelent a Jack “sztereó” változata. Itt van egy hatalmas eltérés a Jack hangtechnikai és otthoni felhasználása között, amivel sajnos nagyon sokan nincsenek tisztában.

Legalábbis kis hazánkban.

Egy korábbi bejegyzésben írtam a szimmetrikus jelátvitelről az XLR-nél. Ez IDE kattintva megtekinthető. Ha nem ismerős a téma, akkor a folytatás előtt mindenképp ajánlanám, hogy olvasd el, úgy lesz csak kerek a kép.

forrás: wikipedia

A képen felül egy szimmetrikus (sztereó), míg alul egy aszimmetrikus (mono) 6,3mm-es Jack látható. Haladjunk növekvő sorrendben. Az 1. rész az árnyékolásnak a csatlakozási felülete. A 2. a sztereónál a jobb csatorna, a 3. pedig a bal csatorna. A 4. pedig a külön-külön részek közti fizikai szigetelés. Ez nem is igazán releváns most.

Tegyük most félre a más méretű Jackeket és maradjunk a 6,3mm-esnél. Hangtechnikában ugye az aszimmetrikus jelnél van maga a jel és a test, vagy árnyékolás. Ott a Jack csúcsa a jel, a maradék rész pedig a test. Idáig minden rendben is van, ez az otthoni cuccoknál is így működik. Viszont otthon nem igazán kell aggódnunk a zavaró interferenciák miatt. Ha mégis jelentkezne valami, arrébb rakjuk a telefonunkat, vagy átgondoljuk életünk, vagy stb. Egy hangosításnál ha valami interferencia van, nem fog senkit sem érdekelni az, hogy kinek ment a mobilnet a telefonján, vagy éppen bejött a Kossuth rádió két jelforrás között mert összeszedte a kábel. Mi leszünk azok, akik beégetik saját magukat azzal, hogy ennyire silány minőséget képesek nyújtani. Pont ezért vagy valaki használja hangosításnál a Jacket és sose volt semmi baja és nagy mázlija volt, vagy rá sem bír már nézni, mert tudja, hogy csak a baj lesz vele.

Itt jön képbe a szimmetrikus jel ismét. Sokan valami oknál fogva nem is gondolják, hogy a Jack is alkalmas ugyanarra mint az XLR. A “sztereó” Jack csatlakozó alkalmas szimmetrikus jel átvitelére. Sőt, sok keverőpult, végfok, vagy egyéb eszközön fel is tüntetik a Jack aljzatnál, hogy az szimmetrikus, azaz BALANCED. Innentől kezdve egy mikrofonkábel végére “sztereó” jack csatlakozókat rakva. Két szimmetrikus eszköz között már vihetünk át jelet zajmentesen. Ebben az esetben a Jack csúcsa a melegpont. A középső rész, ami az ábra felső csatlakozóján a 2. megjelölt rész, a hidegpont. 1. pedig az árnyékolás. De miért csinálnánk ilyet, ha ott az XLR? Kisebb, vagy egyszerűbb eszközökön, például kisebb keverőpultokon, vagy vezeték nélküli mikrofonok vevőin gyakran helytakarékosságból lespórolják az XLR csatlakozót. Ennek ellenére ma már szimmetrikus kimenetet és bemenetet csinálni nem drága mulatság, így meghagyják a szimmetrikus vagy aszimmetrikus jel átvitelét a Jacknek. Ez enyhén szólva is tök jó, ugyanis így nyugodt szívvel használhatunk már Jacket, ahol csak kell. Ez sose fog így működni.

Valamiért rettenetesen sok ember leragadt ott, hogy a Jack vagy mono, vagy sztereo.

Mi az, hogy szimmetrikus Jack csatlakozót szeretnél venni? Elnézést, sztereo legyen akkor. Na olyat már tudunk adni. 

Szerencsére aki már hangosításban gyűjtött annyi tapasztalatot, hogy egy életre megutálta a Jacket, az már rögtön teszi is oda a legrövidebb kábelt és a di-boxot. Onnantól kezdve pedig ha a di-box aktív, akkor teljesen mindegy, hogy mi a fenét kötöttünk rá. Azt pedig nem árt elfelejteni, hogy a passzív di-box nem csinál szimmetrikus jelet. Csak galvanikus leválasztást és impedancia illesztést csinál. Szimmetrikus jelet csak az aktív di-box tud előállítani.

A leírtak alapján nem is tűnhet olyan rossznak ez a Jackes téma. Amíg csak a nagy Jackről, vagy szakszerű nevén a 6,3mm-es Jackről van szó, addig nagy probléma nincs is. Vagy szimmetrikus, vagy nem. Bedugjuk, úgyis szól. Vagy szed össze majd zajt, vagy nem.

Elérkeztünk a kezdők legnagyobb ellenségéhez, a 3,5mm-es Jackhez. Ezt keverőre nem lehet közvetlen rádugni. Kell átalakító, na de milyen? Amennyiben olyan kábelünk van, amelyiknek mindkét vége 3,5mm-es Jack, megszívattuk magunkat. Jöhet elsőre az ötlet, hogy csak veszünk egy átalakítót ami 3,5-ből csinál 6,3-at. Igen ám, de a 3,5mm-es Jack szinte mindig sztereó. Viszont a hangosítási eszközöknél nincs olyan a bemenetnél, hogy sztereó csatlakozó. Ha van is sztereó csatorna, akkor két külön Jack van a bal és a jobb csatornának, hogy szimmetrikus jel esetén, mindkét csatornát szimmetrikusként tudjuk használni. Ha a 3,5mm-es sztereó jackedet bedugod az átalakítón a pultba eléggé érdekesen fog szólni a muzsika. Jobb szó híján azt tudnám mondani rá, hogy nagyon vékony lesz a hang, bizonyos hangszerek hiányozni fognak teljesen, nem lesz mély és egyéb ehhez hasonló anomáliákat tapasztalhatsz majd. No de miért? Mivel a pult szimmetrikus jelként fogja kezelni az általad beküldött zenét, így kiszűri meleg- és a hidegponton megegyező fázisú hangokat. Mivel nem szimmetrikus jelet küldesz be, hanem sztereót, így a két csatornában egyező hangok el fognak tűnni. Amit pedig hallani fogsz, az vagy a zenében lévő csatornák panorámázása miatt, vagy az eltolt fázisok miatt hallatszódnak még, mivel így próbálják kialakítani a sztereo teret.

Mi a megoldás?

Szimmetrikus jeled már sehogyan se fog jönni se laptopból, se telefonból, így érdemes olyan kábelt venni, aminek az egyik vége 3,5mm-es Jack, míg a másik vagy két darab 6,3-as Jack, vagy 2 RCA. Attól függően, hogy szeretnéd használni. Viszont ha már kábelt veszel, mindenképp olyat vegyél amin megvan jelölve a két csatornának a csatlakozója külön-külön, hogy melyik a bal és melyik a jobb. Ha már foglalkozol ennyit vele, nem érdemes a végén még elcseszni a sztereó teret egy fordítva bekötött kábellel.

Úgy gondolom, hogy aki figyelmesen végig olvasta, az már értheti, hogy elsőre egyszerűnek tűnhet Jackkel szórakozni és alapvetően nem beszélhetünk egy bonyolult dologról. Viszont nem árt néhány alapvető dolgot szem előtt tartanunk, hogy ne szívassuk meg saját magunkat.