Mi van akkor, ha kedvenc SD kártyánkat egy más eszközben használjuk, majd ez után kisebb kapacitással fog rendelkezni? Hogy tudjuk ezt helyreállítani?

Értelmetlen kérdésnek tűnhet és lehet is rajta gondolkozni, hogy mégis hogyan fordulhatna elő. Vannak még ma is olyan eszközök amelyek csak egy bizonyos kapacitást tudnak lekezelni. Ha nem tetszett eddig az se, ha FAT32-es fájlrendszer miatt lehet szívni a korlátozott fájlmérettel, akkor most akár egy új szintre is emelhetjük a dolgokat. Természetesen nem egy gyakori jelenségről van szó, de mi sem bizonyítja jobban, hogy van értelme ezt leírni, mint az, hogy én magam is futottam bele ilyen eszközbe, majd első körben csak vakartam a fejem, hogy mégis mi történt.

Ha ilyen eszközbe helyezünk egy nagyobb méretű SD kártyát (ami általában 8 GB, vagy e feletti) akkor az csak akkor hajlandó azt használni, ha előbb leformázzuk. Erre boldogan rá is nyomunk, majd utána a gépben használva csodálkozunk rajta, hogy miért lett csak ekkora, vagy adott esetben miért fért rá csak ennyi anyag, ha valami felvevőről van szó.

Még rosszabb helyzetben vagyunk akkor, ha a Windows sem hajlandó leformázni úgy, hogy az eredeti kapacitást nyerjük vissza. Mindössze amúgy csak annyi létezik, hogy átpartícionálja az eszköz a kártyát úgy, hogy az csak ekkorának tűnjön. Nincs semmi hókusz-pókusz az egészben, csak a sima Windowsos lemezkezelő ilyesmit már nem minden esetben tud megoldani. Mit tehetünk ilyenkor?

Van egy nagyon jó kis program, amit úgy hívnak, hogy BOOTICE. Ha rákattintasz a nevére rögtön le is tudod tölteni és használni. Ha nem indul el, akkor a 32 bites verziót kell letölteni. Tudom-tudom beilleszthettem volna a 32 bites verzió linkjét is és működne minden gépen, de 2018-at írunk, aki ilyesmire adja a fejét annak már csak 64 bites processzor zakatol a gépében és a Windows 10 már úgyis automatice 64 biten települ fel.

Ha megnyitottuk a programot ez az ablak fogad minket.

Ha megnyílt a program a legördülő menüből válasszuk ki a kártyánkat. Itt örülhetünk, mert máris az eredeti kapacitást fogjuk látni. Az, hogy itt Kingston felirat van ne tévesszen meg senkit, csak a kártyaolvasó miatt mutatja ezt. Kattintsunk a Parts Manage gombra.

Láthatjuk milyen partíciók vannak a meghajtón.

Most kattintsunk a Restore partition table gombra.

Itt semmi teendőnk nincs, esetleg a Vol Label mezőbe beírhatunk egy nevet, de ezt később úgyis át tudjuk írni.

Végül ez az ablak fog felugrani ami arról tájékoztat minket, hogy sikeresen megcsinált nekünk mindent és újra boldogok lehetünk.